עבירות בנייה הינו מונח המתייחס למגוון עבירות הקשורות לשימוש לא נכון או ללא היתר בתחום הבנייה. עבירות אלו כוללות עבודות בנייה ללא רישיון עסק או ללא היתרים, או עבודות הסוטות מההיתרים הקיימים כדוגמת הוספת מרפסות כחלק מתמ"א 38 ללא היתר, או בניית מרפסת החורגת בגודלה מהמותר. כמו כן, עבירות בנייה כוללות שימוש בנכס מקרקעין שלא על פי ייעודו הקבוע בתוכניות בניין העיר, או שניתן בהיתרי הבנייה. כך לדוגמא, בניית בית מגורים על קרקע המיועדת לצרכי מסחר נחשבת כעבירת בנייה. חשוב להבין כי מבחינת החוק עבירות בנייה נחשבות לעבירות פליליות, ובהתאם לכך גם הצעדים הננקטים כנגד הנמצאים אשמים בהן.
ענישה על עבירות בנייה
כאמור, עבירות בנייה ותכנון נחשבות לעבירות פליליות הכוללות הגשת כתב אישום, והענישה עבורן בהתאם. ענישה זו משתנה ממקרה למקרה ולפי מידת חומרתו, ועשויה להתבטא בצווי הפסקת שימוש, צווי הריסה, קנסות כבדים, מאסר על תנאי ואף מאסר בפועל. כמו כן, כנגד מי שנמצא אשם בעבירות בנייה עשויים להינקט הליכים מנהלתיים כדוגמת צו מניעת פעילות, צווי ההריסה מנהלתיים וניתוק הנכס ממערכת החשמל.
התמודדות עם תביעות עבירות בנייה
על מנת להתמודד עם תביעות עקב חריגות בנייה, יש לדאוג תחילה לייצוג משפטי הולם. זאת, על ידי עורך דין מנוסה בסוג זה של תביעות המכיר את דיני התכנון והבנייה על בוריים, ואת מערכת המשפט הפלילית והמנהלתית. חשוב להבין שלא אחת מדובר בתביעות מורכבות וארוכות המערבות גורמים שונים, ועם ייצוג נכון ניתן להקל במידת הענישה ואף להזדכות מאשמה.
זיכוי מעבירות בנייה
זיכוי מעבירות בנייה עשוי להתבסס על מספר טיעונים רלוונטיים, הכוללים:
· זיכוי בגין פגמים טכניים בראיות או בהליך המשפטי.
· זיכוי בגין היעדר ראיות לביצוע העברה.
· הוכחת אי קיום העבירה מבחינה משפטית או עובדתית.
· התיישנות כסיבה לזיכוי – קבילה עבור חלק מעבירות הבנייה.
· זיכוי בגין טענת הגנה מן הצדק.
הקלת גזר דין עקב עברות בנייה
במידה שלא ניתן לקבל זיכוי עבור תביעות עבירות בנייה, אפשר לפעול להמתקת גזר הדין בין אם במסגרת עסקאות טיעון או בין כותלי בית המשפט . לשם כך ניתן לבצע מספר הליכים לרבות הכשרת הבנייה הלא חוקית, או בקשה להקטנת או פריסת קנסות.